Clinique d'art dentaire.

Laboratoire technique.

Clinica - 0348 444 100    E-mail: alkaterradental@gmail.com

< Endodontie

      Cand o carie nu este tratata corespunzator, aceasta se mareste, cuprinde dentina dentara iar apoi ajunge la pulpa dintelui. Aici se gasesc nervii si vasele de sange care mentin viabilitatea dintelui. Bacteriile patrunse in pulpa dentara, produc pulpita. In situatia in care nu este tratata, aceasta ajunge catre radacina dintelui si mai departe la varful acesteia (apexul radicular). Aceste bacterii provin din canalul infectat al dintelui. Celulele imunitare se acumuleaza in jurul infectiei si formeaza un tesut imun de protectie numit granulom dentar.

      Granulomul dentar se poate transforma in chist apical. Acesta cand se infecteaza duce la aparitia abcesului apical, iar zona de la varful radacinii se infecteaza.

      Granulomul dentar este adesea simptomatic, de aceea este descoperit intamplator de cele mai multe ori. Se poate observa cum dintele innegreste sau ingalbeneste, poate deveni mai mobil si pare ca este mai inalt fata de ceilalti dinti.

 

      Consecintele netratarii granulomului apical:

 

    - infecteaza si radacinile altor dinti vecini;

    - poate cauza aparitia sinuzitei maxilare;

    - este un factor de infectie care afecteaza la distanta un alt organ din corp si articulatiile;

    - cresterea in dimensiune a granulomului, distruge osul care sustine dintele, iar acesta devine mai mobil.

 

      Diagnosticul granulomului dentar este pus in urma unei radiografii. In functie de dimensiunile granulomului apical, metodele de tratament variaza:

 

    - tratament endodontic - tratarea se efectueaza in mai multe sedinte pentru tratarea canalelor infectate si aplicarea unei paste pe canal care contine hidroxid de calciu.

    - rezectia apicala - se face sub anestezie locala si reprezinta eliminarea unui fragment din varful radacinii afectate, precum si a tesutului osos afectat, iar apoi capatul canalului este obturat. Zona tratata este cusuta.

    - extractia dintelui - se intervine in cazul in care tratamentele prezentate mai sus nu au fost eficiente. Granulomul este indepartat complet prin chiuretarea alveolei.

Granulomul dentar - Patologie frecvent intalnita

Termeni si Conditii

Copyright © ALKATERRA DENTAL

Powered by Optimus Plus