Clinique d'art dentaire.

Laboratoire technique.

Clinica - 0348 444 100    E-mail: alkaterradental@gmail.com

    Fractura Dentara

 

     Un dinte fracturat este o urgenta medicala si este indicat sa va prezentati cat mai repede la medicul stomatolog.

 

     Prevenirea fracturarii:

 

  - purtati gutiere de protectie daca practicati sporturi de contact.

  - evitati desfacerea dopurilor de sticla.

  - evitati sa muscati din alimente dure.

 

    Consecinte:

 

  - fractura poate fi insotita de sangerari ale gingiei.

  - in cazul in care s-a rupt un dinte din fata fizionomia poate fi grav afectata.

  - datorita marginilor ascutite de la nivelul fracturarii dentare pot aparea rani la nivelul limbii, buzelor si obrajilor.

  - daca se amana tratamentul se poate ajunge la pierderea dintelui.

 

     Tratamentul:

 

     Difera în functie de profunzimea fracturii si de vitalitatea dintelui:

 

  - daca linia de fractura deschide camera pulpara, se va realiza extirparea (scoaterea) nervului dentar.

  - in cazul în care este o fractura mica, dintele se va plomba (obturatie coronara).

  - de cele mai multe ori, dintii devitali nu se mai pot plomba. Va fi nevoie de o lucrare dentara. Peretii dintelui rama?i în urma fracturii nu sunt suficient de rezistenti pentru a sustine plomba de mari dimensiuni.

 

    Dintii devitali (dintii care au nervul scos) devin mai casanti, de aceea le scade rezistenta. Daca se manânca un aliment dur pe dintele repectiv, exista mari sanse sa se fractureze. Acest accident poate sa aiba loc si la dintii vitali, cel mai frecvent la copii, care se lovesc adeseori la dintii din fata.

 

 

 

     Dintii tociti

 

     In urma uzurii excesive a tesuturilor dure ale dintelui apar dintii tociti. Aceasta afectiune se numeste abraziune dentara si poate sa afecteze unul sau mai multi dinti. Acest fenomen apare la persoanele care au obiceiul sa mestece obiecte dure. Este afectat smaltul dentar si dentina, dar poate fi afectat si cementul radicular.

    Alimentele acide si bauturile carbogazoase pot duce la abraziune dentara. Persoanele care sufera de reflux gastroesofagian sunt predispuse la aparitia dintilor tociti.

    Bruxismul favorizeaza aparitia abraziunii dentare. Odata cu înaintarea în vârsta, abraziunea dentara este un fenomen normal. Datorita contactului dintre dinti, suprafetele dentare se uzeaza, relieful nu mai este la fel de ascutit, vârful cuspizilor se rotunjeste iar marginea dintilor frontali se subtiaza. Acest fenomen nu creeaza probleme dentare, deoarece dintii se adapteaza. Dintii tociti sunt sensibili si predispusi la fracturi dentare.

 

    Tratamentul abraziunii dentare:

  - in functie de cauzele care au dus la aparitia acesteia, se poate face tratamentul adecvat: plombare, coroana dentara sau obturatie.

 

    Cum putem preveni?

 

  - evitati periajul dur al dintilor cu periutele cu peri tari.

  - fumatul cu pipa este contraindicat.

  - daca suferiti de bruxism, purtati o gutiera pe timpul noptii.

 

    Trebuie sa întelegem ca dintii mereu se ”cauta între ei”, adica ei se misca pentru a fi în contact cu dintele vecin, dar mai ales cu dintele opus.

Pierderea contactului cu dintele opus sau vecin poate fi cauzata de catre o carie dentara, o plomba modelata incorect sau o coroana dentara neadaptata. Dintii erup pâna se stabileste un nou contact cu dintele opus, fenomenul se numeste egresiune dentara. Pentru a preveni contactele dentare anormale, este indicat sa se trateze la timp toate cariile.

    Dupa ce se extrage un dinte, ramâne un spatiu pe care dintii au tendinta sa-l ocupe. Astfel ei se înclina, dintii opusi egreseaza si din aceasta cauza toata ocluzia (modul în care calca dintii) este afectatta, si apare în timp abraziunea dintilor din zona extractiei. Este obligatoriu sa se ocupe spatiul ramas dupa extractie, printr-un implant dentar sau o lucrare (punte) dentara.

    Daca banuiti ca scrâsniti din dinti noaptea, daca va treziti dimineata cu dureri în zona urechilor, sau cu bucati de plomba în gura, mergeti urgent la medicul stomatolog. În caz de bruxism, dintii pot fi protejati prin aplicarea pe dinti a unei gutiere dentare. Aceasta este din material plastic, se interpune între dinti si miscarile din timpul noptii vor fi realizate pe gutiera si nu pe dinti.

    Evitati sa stati cu diferite obiecte între dinti. Multe persoane, când se concentreaza, aplica între dinti pixuri, creioane sau alte obiecte dure, care dauneaza smaltului.

 

 

 

< Estetica Dentara

Termeni si Conditii

Copyright © ALKATERRA DENTAL

Powered by Optimus Plus